Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Στις Λειτουργίες συμμετέχουν και οι Άγιοι.

 Τη Δευτέρα 13/10 στην εκπομπή «Καινά και Παλαιά» βρέθηκε για μια ακόμη φορά η Αθηνά Σιδέρη, η οποία αναφέρθηκε εκ νέου στη ζωή του Οσίου Πορφυρίου  Καυσοκαλυβίτη.
Μεταξύ άλλων έγινε λόγος και για την αγάπη του γέροντα Πορφυρίου για το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας. «Ο άγιος», είπε η Αθηνά Σιδέρη, «αγαπούσε όντως πάρα πολύ την Πειραϊκή Εκκλησία, τον ανέπαυε. Τη χαρά που έκανε όταν ιδρύθηκε η Πειραϊκή Εκκλησία δε λέγεται. Μια φορά είχα πάει πολύ πρωί στο κελλί του, τον βρήκα να ακούει Πειραϊκή  Εκκλησία, που εκείνη την ώρα μετέδιδε τη Θεία Λειτουργία. Αφού τελείωσε δεν μιλούσαμε καθόλου. Τίποτα, σιωπή. Όσο ακούγαμε, εκείνος ύψωνε  τα χέρια του, έκανε τον σταυρό του… Όταν τέλειωσε η λειτουργία, μου λέει  “ωραίος ναός, ο ναός της Αγίας Τριάδος… Και, να σου πω, ξέρεις ποιος λειτούργησε σήμερα εκεί; Ο άγιος Νεκτάριος!” Έτσι με αυτή την αυθόρμητη, την παιδική λαχτάρα μού είπε αυτό το πράγμα. Και γι’ αυτό μου πρότεινε να λέω στον κόσμο που συναντώ, αν δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία, να ακούνε στην Πειραϊκή Εκκλησία τη Λειτουργία. Και άλλες φορές έλεγε ότι στις Λειτουργίες συμμετέχουν και άγιοι, πέραν των ιερέων που βλέπουμε. Κοντά στην Εκκλησία έλεγε ο άγιος και το φώναζε συνεχώς. Εκεί είναι η χάρις του Θεού που δεν προσμετρείται με τίποτα. Στην Εκκλησία έχουμε κεφαλή τον ίδιο τον Κύριο και όσα λάθη κι αν γίνονται στην Εκκλησία, ο Κύριος θα τα βάλει σε μια σειρά.

Έκτακτο Παράρτημα: Το χριστιανικό τραπέζι.

Έκτακτο Παράρτημα: Το χριστιανικό τραπέζι.: Κάποτε, καθώς περνοῦσε ἔξω ἀπό ἕνα σπίτι, εἶδε ἀπό τ’ ἀνοιχτό παράθυρο τό νοικοκύρη νά κάθεται στό τραπέζι καί νά τρώει μέ τή γυναίκ...

Προσευχόμαστε για να καλλιεργήσουμε μια σχέση με τον Θεό

προσευχή δεν γνωρίζουμε στο Θεό κάτι που δεν ξέρει. Κάτι που δεν γνωρίζει. Όχι καρδιά μου. Εκείνος όλα τα γνωρίζει πριν εμείς σκεφτούμε, νιώσουμε και μιλήσουμε.
-Τότε;
-Τότε, προσευχόμαστε για να καλλιεργήσουμε μια σχέση.

Πίστη δεν σημαίνει να λες «Πιστεύω εις ένα Θεό……» Αλλά να ζεις με τον Θεό και για τον Θεό.
Κανείς δεν έμαθε τον έρωτα μέσα από τα βιβλία και τις ομιλίες. Τον γνώρισε στο ποσοστό που αγάπησε και αφέθηκε, παραδόθηκε και έσβησε στην παρουσία του άλλου πατώντας στις αιχμές των ορίων του.
Στον θάνατο και την ζωή.
-Ναι μα δεν μας λέει ο Χριστός «Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν• ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε• κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν, πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι …» .
-Ναι βεβαίως. Όχι όμως για να του γνωρίσουμε τις ανάγκες μας. Εκείνος τις ξέρει πριν του τις πούμε εμείς. Μάλιστα γνωρίζει τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι εκείνες που αυτοκαταστροφικά φαντασιωνόμαστε.
Το αίτημα είναι η αφορμή για να ξεκινήσει η σχέση. Όπως μια ανάγκη, μια έλλειψη για ένα μεγάλο έρωτα ή όπως η ψυχή μας που θέλει παρέα και προφασίζεται ένα καφεδάκι….

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Παναγία Η Μεγαλόχαρη: ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΘΕΙΑ? ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΟ.ΔΙ...

Παναγία Η Μεγαλόχαρη: ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΘΕΙΑ? ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΟ.ΔΙ...: ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΛΑΣΦΗΜΩΝ... Ο αείμνηστος πατήρ Φιλόθεος Ζερβάκος, ηγούμενος τότε, γιά 50 περίπου χρόνια στό ιστορικό μοναστήρι Λ...

SITSILIANOS: Μπορω και εγω Ναμαι μιζεροs.

SITSILIANOS: Μπορω και εγω Ναμαι μιζεροs.: Μπορω και εγω Ναμαι μιζεροs.!!!Μπορω  να κατηγορω τουs πολιτικουs απο το πρωι ωs το βραδυ....και εγω..!!!Μπορω να βλεπω τα....κακωs κειμενα...

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Πολλοί άνθρωποι μοιάζουν με απορριμματοφόρα

Πολλοί άνθρωποι μοιάζουν με απορριμματοφόρα. Περιφέρονται γεμάτοι σκουπίδια, γεμάτοι πίκρα, θυμό και απογοήτευση. Καθώς τα σκουπίδια τους γίνονται όλο και περισσότερα, χρειάζονται ένα μέρος να τα πετάξουν και μερικές φορές αυτό το μέρος μπορεί να είστε κι εσείς. Μην το πάρετε όμως προσωπικά, απλώς χαμογελάστε τους, χαιρετίστε τους, ευχηθείτε τους να είναι καλά και φύγετε.
Δεν αξίζει να κουβαλάτε τα δικά τους σκουπίδια και να τα εξαπλώνετε και σε άλλους ανθρώπους στη δουλειά σας, στην οικογένειά σας ή και σε αγνώστους.

Ἡ καλύτερη ἱεραποστολὴ γίνεται μὲ τὸ καλὸ παράδειγμα

Ἡ καλύτερη ἱεραποστολὴ γίνεται μὲ τὸ καλὸ παράδειγμα, τὴν ἀγάπη μας, τὴν πραότητά μας. Νὰ εἴμαστε ζηλωταί. Ζηλωτὴς εἶναι ἐκεῖνος ποὺ ἀγαπάει ὁλόψυχα τὸν Χριστὸ καὶ στὸ ὄνομά Του διακονεῖ τὸν ἄνθρωπο. Ἀγάπη στὸν Θεὸ καὶ στοὺς ἀνθρώπους• αὐτὸ εἶναι ζευγάρι, δὲν χωρίζει. Πάθος, πόθος, δάκρυα, μὲ κατάνυξη, ὄχι σκόπιμα. Ὅλα ἀπὸ καρδιά!
Ὁ φανατισμὸς δὲν ἔχει σχέση μὲ τὸν Χριστό. Νὰ εἶσαι χριστιανὸς ἀληθινός. Τότε κανένα δὲν θὰ παρεξηγεῖς, ἀλλὰ «ἡ ἀγάπη σου πάντα θὰ στέγει» (Πρβλ. A'Kορ. 13,7). Καὶ στὸν ἀλλόθρησκο, χριστιανός. Δηλαδὴ νὰ τὸν τιμάεις ἄσχετα μὲ τὴ θρησκεία του μὲ ἕναν εὐγενικὸ τρόπο. Μπορεῖς νὰ περιποιηθεῖς ἕναν Ὀθωμανό, ὅταν ἔχει ἀνάγκη, νὰ τοῦ μιλήσεις, ν' ἀναστραφεῖς μαζί του. Νὰ ὑπάρχει σεβασμὸς τῆς ἐλευθερίας τοῦ ἄλλου. Ὅπως ὁ Χριστὸς «ἵσταται ἐπὶ τὴν θύραν καὶ κρούει», χωρὶς νὰ τὴν παραβιάζει, ἀλλὰ περιμένει τὴν ψυχὴ μόνη της κι ἐλεύθερα νὰ Τὸν δεχθεῖ, ἔτσι κι ἐμεῖς νὰ στεκόμαστε μπροστὰ στὴν κάθε ψυχή.

Στὴν ἱεραποστολικὴ προσπάθεια νὰ ὑπάρχει λεπτὸς τρόπος, ὥστε οἱ ψυχὲς νὰ δέχονται ὅ,τι προσφέρομε, λόγια, βιβλία, χωρὶς ν' ἀντιδροῦν. Καὶ κάτι ἀκόμη. Λίγα λόγια. Τὰ λόγια ἠχοῦν στ' αὐτιὰ καὶ ἐκνευρίζουν πολλὲς φορές. Ἡ προσευχὴ καὶ ἡ ζωὴ ἔχουν ἀπήχηση. Ἡ ζωὴ 
συγκινεῖ, ἀναγεννᾶ καὶ ἀλλοιώνει, ἐνῶ τὰ λόγια μένουν ἄκαρπα. Ἡ καλύτερη ἱεραποστολὴ γίνεται μὲ τὸ καλό μας παράδειγμα, τὴν ἀγάπη μας, τὴν πραότητά μας. 

Στὶς συζητήσεις λίγα λόγια γιὰ τὴ θρησκεία καὶ θὰ νικήσετε. Ἀφῆστε ἐκεῖνον ποὺ ἔχει ἄλλη γνώμη νὰ ξεσπάσει, νὰ πεῖ, νὰ πεῖ... Νὰ αἰσθανθεῖ ὅτι ἔχει νὰ κάνει μ' ἕναν ἤρεμο ἄνθρωπο. Νὰ ἐπιδράσετε μὲ τὴν καλοσύνη σας καὶ τὴν προσευχή σας κι ἔπειτα τοῦ μιλᾶτε λίγο. Δὲν κάνετε τίποτα, ἂν τὰ πεῖτε ἔντονα, ἂν τοῦ πεῖτε, παραδείγματος χάριν, «εἶπες ψέμα!». Καὶ τί θὰ βγεῖ; Εἶστε «ὡς πρόβατα ἐν μέσῳ λύκων» (Ματθ. 10, 16). Τί νὰ κάνετε; Ν' ἀδιαφορεῖτε ἐξωτερικά, ἀλλὰ νὰ προσεύχεσθε μέσα σας. Νὰ εἶστε ἕτοιμοι, καταρτισμένοι, μὲ παρρησία, ἀλλὰ καὶ μὲ ἁγιότητα, πραότητα, προσευχή. Γιὰ νὰ κάνετε αὐτὸ ὅμως, πρέπει νὰ γίνετε ἅγιοι.

Περὶ τῆς ἀγάπης πρὸς τὸν πλησίον - Αγιου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

Παράδεισος είναι η αγάπη του Θεού και κόλαση είναι το μαρτύριο της αγάπης του Θεού.

Παράδεισος είναι η αγάπη του Θεού και κόλαση είναι το μαρτύριο της αγάπης του Θεού. Η λύπη στην καρδιά από την αμαρτία, που έγινε σε βάρος της αγάπης του Θεού, «οξυτέρα εστί πάσης κολάσεως γινομένης». Πραγματικά, τιμωρία είναι όταν αρνούμαστε και αντιβαίνουμε στην αγάπη κάποιου. Είναι φοβερό να μας αγαπούν και εμείς να συμπεριφερόμαστε ανάρμοστα. Αυτό αν το συγκρίνουμε με την αγάπη του Θεού, μπορούμε να καταλάβουμε το μαρτύριο της Κολάσεως.
Και συνδέεται με εκείνο που λέγει ο άγιος Ισαάκ, ότι είναι άτοπο να ισχυρίζεται κανείς «ότι οι αμαρτωλοί εν τη γεέννη στερούνται της αγάπης του Θεού». Επομένως, και οι κολασμένοι θα δέχονται την αγάπη του Θεού. Ο Θεός θα αγαπά όλους τους ανθρώπους, και δικαίους και αμαρτωλούς, αλλά δεν θα αισθάνωνται όλοι κατά τον ίδιο βαθμό και τρόπο αυτήν την αγάπη. Πάντως, είναι άτοπο να ισχυριζόμαστε ότι Κόλαση είναι η απουσία του Θεού. Από αυτά συνεπάγεται ότι η βίωση του Θεού εκ μέρους των ανθρώπων θα είναι διαφορετική. Στον καθένα θα δοθεί από τον Δεσπότη Χριστό «το προς αξίαν», «κατά το μέτρον των αριστευμάτων αυτού». Γιατί εκεί θα καταργηθούν οι τάξεις των διδασκόντων και διδασκομένων και σε καθέναν θα υπάρχει «η οξύτης της εφέσεως παντός». 
Έτσι, ένας θα είναι εκείνος που θα δώσει την Χάρη Του προς όλους, δηλαδή ο ίδιος ο Θεός, αλλά οι άνθρωποι θα την δέχωνται ανάλογα με την δεκτικότητα τους. Η αγάπη του Θεού θα πίπτει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά θα ενεργή κατά διπλούν τρόπο, τους μεν αμαρτωλούς θα κολάζει τους δε δικαίους θα ευφραίνει.
Η αιώνια ζωή είναι φως γι' αυτούς που καθάρισαν τον νου τους, και μάλιστα κατά τον βαθμό της καθάρσεως, και σκότος γι' αυτούς που είναι τυφλοί στον νου, δηλαδή γι' αυτούς που δεν φωτίσθηκαν από την ζωή αυτήν και δεν έφθασαν στον φωτισμό και την θέωση. Αυτήν την διαφορά μπορούμε να την δούμε και από τις αισθητές πραγματικότητες. Ο ένας και αυτός ήλιος «φωτίζει μεν την υγιαίνουοαν όψιν, αμαυροί δε την ασθενούσαν». Οπότε δεν φταίει ο ήλιος, αλλά η κατάσταση του οφθαλμού.
Και κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, ο ίδιος ο Θεός είναι Παράδεισος και Κόλαση για τον άνθρωπο, αφού ο καθένας γεύεται της ενεργείας του Θεού αναλόγως της ψυχικής του καταστάσεως.
Παράδεισος και Κόλαση υπάρχουν όχι με την μορφή απειλής και τιμωρίας εκ μέρους του Θεού, αλλά με την μορφή ασθενείας και θεραπείας. Οι θεραπευμένοι και κεκαθαρμένοι βιώνουν την φωτιστική ενέργεια της θείας Χάριτος, ενώ οι αθεράπευτοι και ασθενείς βιώνουν την 
καυστική ενέργεια του Θεού.
Το βαθύτερο έργο της Εκκλησίας είναι να θεραπεύει τον άνθρωπο, να καθαρίζει τον νου και την καρδιά. Ο άνθρωπος, αφού καθαρθεί, στην συνέχεια πρέπει να αποκτήσει φωτισμένο νου, ώστε να δη τον Θεό και να γίνει γι' αυτόν Παράδεισος και Βασιλεία των Ουρανών.
Το θέμα είναι να δει ο άνθρωπος τον Θεό θεραπευμένος.
Η Ορθοδοξία έχει μια μέθοδο θεραπείας. Αυτό φαίνεται εκτός των άλλων και στον υπότιτλο της Φιλοκαλίας. Γράφεται: «Φιλοκαλία των ιερών νηπτικών εν η δια της κατά πράξιν και θεωρίαν ο νους καθαίρεται, φωτίζεται και τελειούται».
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ
 

Καληνύχτα - καλό ξημέρωμα!!!

Καληνύχτα - καλό ξημέρωμα!!!♥ Στις σχέσεις σου με το Θεό πρέπει να γίνεις πιο έξυπνος απ' ό,τι είσαι. Ο Θεός είναι ένα γρανάζι που διαρκώς αυξάνει τις στροφές του· κι αν θέλεις να 'χεις επαφή μαζί Του, θα πρέπει ν' αντέχεις στην επιτάχυνση. Απ' τα μεγαλύτερα εμπόδια για την παρουσία του Θεού στη ζωή ενός αγωνιζόμενου, είναι η χαζομάρα και η ανοησία. Η χαζομάρα είναι βαρύ και πυκνό σύννεφο που εμποδίζει να φτάσουν στην καρδιά οι ακτίνες που αέναα εκπέμπει ο ανέσπερος Ήλιος. Είναι σιδηρούν παραπέτασμα που αναστέλλει τόσο αποτελεσματικά τα κύμματα της αύρας του Αγίου Πνεύματος, ώστε ανήκει στις μεγάλες αμαρτίες. Η βλακεία σε οδηγεί με την ίδια βεβαιότητα στην Κόλαση, όπως κι η αμαρτία. Με την τραγική διαπίστωση, ότι κόβεται πιο εύκολα η αμαρτία, παρά η βλακεία.
ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ)

Καληνύχτα - καλό ξημέρωμα!!!



Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

. (Στὴν ἐρώτηση, ἂν οἱ ἄνθρωποι θὰ χαθοῦν, ἀπαντάει): “Γιὰ ἐμᾶς τοὺς Χριστιανοὺς, δὲν ὑπάρχει θάνατος. Τὸ κλειδὶ τῆς αἰωνιότητας βρίσκεται κάτω ἀπ’ τὴν πόρτα τοῦ τάφου μας”. Τότε, (μετά ἀπό τόν μεγάλο πόλεμο), ὅλοι οἱ ἄνθρωποι θὰ πιστεύσουν. Ἀλλὰ τότε δὲν θά ἔχουν μισθό." Γ.ΠΑΪΣΙΟΣ !

. (Στὴν ἐρώτηση, ἂν οἱ ἄνθρωποι θὰ χαθοῦν, ἀπαντάει):
“Γιὰ ἐμᾶς τοὺς Χριστιανοὺς, δὲν ὑπάρχει θάνατος. Τὸ κλειδὶ τῆς αἰωνιότητας βρίσκεται κάτω ἀπ’ τὴν πόρτα τοῦ τάφου μας”. Τότε, (μετά ἀπό τόν μεγάλο πόλεμο), ὅλοι οἱ ἄνθρωποι θὰ πιστεύσουν. Ἀλλὰ τότε δὲν θά ἔχουν μισθό."
Γ.ΠΑΪΣΙΟΣ !

ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ, ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΑΜΗΝ !!!!!

Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε των ουρανίων στρατιών πασών αγιωτέρα. Χαίρε Νυμφή Ανύμφευτε (από Ωδή ε΄) Μαρία Αειπάρθενε 

Ο Θεός έχει πάντα το σχέδιό Του για σένα.


Ο Θεός έχει πάντα το σχέδιό Του για σένα.

Ο Θεός έχει πάντα το σχέδιό Του για σένα.
- Προς Θεού, μη σβήσεις το καντήλι της ελπίδας όχι μόνο προς τους ανθρώπους, όχι προς τους ισχυρούς, όποιοι κι αν είναι αυτοί, αλλά προς τον Ύψιστο, προς τον Ήγαπημένον μας, προς τον Κύριό μας, τον Χριστό. Λοιπόν, απελπισία και μελαγχολία μακρυά. Παράδοση των όπλων ποτέ. Ριψάσπιδες ποτέ.
Υποδούλωση της ψυχής όχι. Οι γενναίοι δίνουν τη μάχη και πίπτουν σ´αυτή!
Αλλά ποτέ δεν κύπτουν!!
- Όταν έρχονται συκοφαντίες, ύβρεις, λοιδορίες, αδικίες, ταπεινώσεις, διωγμοί, εξορίες, ψυχικά τραύματα, επιβουλές, προσκόμματα, απανθρωπιές, καταπιέσεις, έρχονται και κτυπούν καταπάνω μας! Τότε ακριβώς θα ενατενίζομεν τον Εσταυρωμένον. Τότε θα γονατίζουμε και θα υψώνουμε τα χέρια μας και θα καταφεύγουμε στην προσευχή. Μην αμφιβάλλετε για τη δύναμη της προσευχής.
Ο Χριστός ο Ίδιος το είπε σαφέστατα: «Αιτείτε και δοθήσεται υμίν, ζητείτε και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται υμίν».
- Ο Θεός έχει το δικό Του σχέδιο για μας, έχει τη δική Του λογική.
Ξέρει Εκείνος ποιο είναι το ψυχικό μας συμφέρον.
Ο Θεός ακολουθεί μεθόδους πολύ διαφορετικές από όσες εμείς οι άνθρωποι νομίζουμε ως σωστές, δίκαιες και λογικές.
Ο Θεός μας αγαπά και μας παιδαγωγεί με τον δικό του τρόπο.
Δεν θέλουμε την Παιδαγωγία του Θεού; Μα μακάρι να την έχουμε και να την επιζητούμε και να υπακούομεν στο άγιον θέλημά Του.
Αυτό άλλωστε έκανε η απλή και ταπεινή Παναγία.
Αυτό έκανε ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος.
Άλλο ήθελε το μυαλό του να κάνει και άλλο του έλεγε το Άγιο Πνεύμα.
Τελικά ακολουθούσε ο,τι το ‘Αγιον Πνεύμα του υπαγόρευε. Το ίδιο και όλοι οι όσιοι, οι Αγιοι, οι ασκητές της Εκκλησίας.
- Νοιώθω βέβαια και καταλαβαίνω την ανθρώπινη αδυναμία, την πίκρα, τα δάκρυα, την στενοχώρια. Όμως, υπομονή, μαρτυρία, ελπίδα, θάρρος και αγάπη και σ” αυτούς που μας κάνουν κακό ή μας αδικούν. ΌΤΑΝ καταλάβουν το λάθος τους θα πονέσουν διπλά!
–Κάθε δυσκολία που φθάνει στη ζωή μας είναι για να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά την κρίση μας και τον χαρακτήρα μας! Κάποια στιγμή θα φτιάξουν τα πράγματα. Κάποια λύση θα βρεθεί.
- Γίνε αγωνιστής του καλού και νικητής από το καμίνι των θλίψε­ων.
Καμιά ζωή δεν είναι γνήσια και δεν αξίζει χωρίς να υπάρχει και κάποιος Γολγοθάς. Πέρα όμως απ” το Σταυρό υπάρχει η Ανάσταση, η χαρά της λύτρωσης, το αμαράντινο στεφάνι.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Περι ''πνευματικη υγεια - ψυχης και σωματος''

Β΄.Ὁ ὑγιής ἄνθρωπος.
----------------------------------------
Ὁ στόχος , ἡ λαχτάρα τοῦ ὑγιοῦς πνευματικά ἀνθρώπου, ἔλεγε ὁ Γέροντας, εἶναι ν' ἁγιάσει ὅλος ὁ κόσμος. 
Ὁ ''ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ''ἦταν ὁ ἄνθρωπος τῆς ἀληθινῆς, ἀνιδιοτελοῦς καί παγκόσμιας ἀγάπης.
Ἀπ' τό βίωμα του ἔλεγε:
«Ἡ λαχτάρα σας πρέπει νά εἶναι πάνω σ' αὐτό, στό νά ἁγιάσει ὁ κόσμος, νά γίνουν ὅλοι τοῦ Χριστοῦ.
Τότε μπαίνετε στήν Ἐκκλησία, ζεῖτε στή χαρά τοῦ Παραδείσου, στόν Θεό, γιατί ὅλο τό πλήρωμα τῆς Θεότητος κατοικεῖ στήν Ἐκκλησία»26. «Κύριε,» προσευχόταν καί ὁ σύγχρονος Ἅγιος Σιλουανός ὁ Ἀθωνίτης: «δῶσε Σύ ὁ Ἴδιος, νά Σέ γνωρίσουν μέ τό Ἅγιο Πνεῦμα· ὅπως ἔδωσες στούς Ἀποστόλους τό Ἅγιο Πνεῦμα καί Σέ γνώρισαν, δῶσε ἔτσι καίσ' ὅλο τόν κόσμο νά Σέ γνωρίση μέ τό Ἅγιο Πνεῦμα»27.

Ὁ ἀληθινός χριστιανός, ὅπως ἦταν καί ὁ Γέροντας, τούς θέλει ὅλους κοντά του, πονάει γιά ὅλους. «Ὅταν ἔλθει ὁ Χριστός στήν ψυχή μας, ἔλεγε, ἀποκαλύπτοντας τό βίωμά του, τότε ἡ ψυχή γίνεται ἀλλοιῶς. Ζεῖ παντοῦ».