Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ-ΟΣΙΟΥ ΣΙΛΟΥΑΝΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ

Ο Κύριος πάνω στο Σταυρό, ένιωσε όλα τα είδη των πόνων, χωρίς καμμιά εξαίρεση, που μπορούσε να περάσει κάθε άνθρωπος, από τον Αδάμ μέχρι την συντέλεια του κόσμου. Έτσι οι ύβρεις, οι πειρασμοί, οι βλασφημίες, οι συκοφαντίες, οι σκληραγωγίες και κάθε στενοχώρια και δοκιμασία όλων των ανθρώπων του κόσμου, βασάνισαν την ψυχή του Χριστού, πολύ πιο δυνατά, από όσο βασανίστηκαν εκείνοι που τα έπαθαν. Γιατί όλες τις θλίψεις, μεγάλες και μικρές, τόσο της ψυχής, όσο και του σώματος που δοκίμασαν οι άνθρωποι σε όλο το διάστημα της ζωής τους, μέχρι τον πιο παραμικρό κεφαλόπονο, τα δοκίμασε όλα μέχρι το τέλος και για την άπειρη αγάπη Του, θέλησε να συμπονέσει και να χαράξει στην καρδιά Του ο ευσπλαχνικότατος Κύριός μας.

Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

 

Αδελφέ, σκέφτηκες ποτέ την αιτία για την οποία ο Κύριος υπέμεινε τόσα εξωτερικά πάθη του σώματος και τόσα εσωτερικά πάθη της ψυχής; Αλίμονο! Εγώ φοβούμαι, ότι ποτέ δεν την σκέφτηκες· και γι' αυτό είσαι τόσο μακριά από την αγάπη προς τον Θεό και από το μίσος στην αμαρτία· το οποίο ήταν ο τελικός σκοπός των παθών του Κυρίου και το πρώτο μάθημα, που θέλησε να σε διδάξει ο Λυτρωτής με τα πάθη Του. 

Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

 

 

Πάνω στον Σταυρό, βλέπουμε τον Κύριο να υποφέρει και να πεθαίνει για τις αμαρτίες μας. Αυτό το ασύλληπτο μυστήριο της Αγάπης Του, είναι προσιτό, μόνο μέσω της Χάρης του Αγίου Πνεύματος.

Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου