Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ!!

 ❈ Γνώριζα ένα τυφλό που έμενε στο Μαρούσι και εν τω εγωισμό του, δεν έπαιρνε το ραβδί του, όταν έβγαινε έξω. Του έλεγα: 


- Πώς ξεκινάς να έρθεις από το Μαρούσι; Αυτό που κάνεις είναι σκέτη αυτοκτονία! Πάρε το ραβδί στο χέρι σου, για να σε βλέπουν οι οδηγοί αυτοκινήτων, αλλά και οι πεζοί. 


- Ξέρω εγώ τι κάνω! με έλεγε εκείνος. 


Αποτέλεσμα: Μια μέρα τον πάτησε αυτοκίνητο! Και όλα αυτά για τον εγωισμό του... Πήρε και τον οδηγό στο λαιμό του. 


Το ίδιο πράγμα παθαίνει και ο άνθρωπος, που απορρίπτει την πίστη του προς τον Θεό.


 Πολλοί δεν ταπεινώνονται και δεν παίρνουν το ραβδί της πίστεως, προκειμένου να ερμηνεύσουν τα θέματα της θρησκείας, αλλά εν τω εγωισμώ τους προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν, με την λογική και το μυαλό τους. 


Στο τέλος ''τρώνε'' τα μούτρα τους. Διότι όταν προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις τα πνευματικά ζητήματα με τη λογική σου, θα καταλήξεις να γίνεις αιρετικός και άπιστος.


Για να πιστέψει λοιπόν ο άνθρωπος, πρέπει να ταπεινωθεί.


❈ Η πίστη προηγείται της γνώσης. Οι περισσότεροι των ανθρώπων περιμένουν να γνωρίσουν... Ο εγωισμός δεν τους αφήνει να πιστέψουν. 


Για να πιστέψει ο άνθρωπος πρέπει να καταθέσει το εγώ του. Γι' αυτό ο Χριστός ξεκινάει από το εγώ του ανθρώπου και λέει: "Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν απαρνησάσθω εαυτόν'' (Μαρκ. 8,34). 


Ο άνθρωπος πολλά πράγματα μπορεί να αρνηθεί, τον εαυτόν του όμως δεν τον αρνείται, γιατί έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτόν του...


❈ Ο άνθρωπος χωρίς την πίστη είναι τυφλός. Είναι σαν τους ανθρώπους εκείνους, που χτίζουν σπίτια χωρίς παράθυρα και στη συνέχεια επειδή βρίσκονται στο σκοτάδι, κακίζουν τον Θεό. 


Ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου