Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης Ρωσίας-Γαλλίας: Ακυρώστε τα Mistral τώρα καλούν το Παρίσι | DefenceNet.gr

Οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης Ρωσίας-Γαλλίας: Ακυρώστε τα Mistral τώρα καλούν το Παρίσι | DefenceNet.grΟι Αμερικανοί οδηγούν σε «σύγκρουση» τη Γαλλία με τη Ρωσία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των δύο ελικοπτεροφόρων σκαφών τύπου Mistral. Γερουσιαστές των ΗΠΑ με επιστολή του προς γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ καλούν τη Συμμαχία να παρέμβει και να πιέσει με ότι μέσο διαθέτει το Παρίσι προκειμένου να ακυρώσει έστω και την τελευταία στιγμή την πώληση των δύο σκαφών στη Μόσχα.

Πρόκειται για μία ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ, που ρίχνει λάδι στη φωτιά της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας με αφορμή και την αποστολή, υπό το ΝΑΤΟ, της φρεγάτας Surcouf (F711), κλάσης La Fayette στη Μαύρη Θάλασσα.
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ευθέως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τη Γαλλία πώς η φρεγάτα θα στοχοποιηθεί από ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη και θα πάθει ότι έπαθε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook, όταν επιχείρησε «τσαμπουκάδες» στη αυλή της Ρωσίας. Τα ηλεκτρονικά και τα οπλικά συστήματα του πλοίου «νεκρώθηκαν» κατά τη διάρκεια εικονικής προσβολής από δύο Su-24 Fencer.
Επιτείνοντας το «ψυχροπολεμικό» κλίμα, ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών υπέγραψε και έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Andres Fogh Rasmussen, τον οποίο καλούν ότι πρέπει οπωσδήποτε να πείσει τη Γαλλία να καταγγείλει τη σύμβαση την πώλησης των δύο Mistral στη Ρωσία.
Μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ Michael Turner και ένα από τα σημαντικότερα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου για την εξωτερική πολιτική των Δημοκρατικών Eliot Engel.Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό τις ανησυχίες της όσον αφορά στην πώληση των δύο Mistral στη Ρωσία με το επιχείρημα πώς μεταφέρεται ένα γαλλικό, άρα και ΝΑΤΟικό σύστημα διαχείρισης στρατιωτικών πληροφοριών στη Ρωσία.
«Η ακύρωση της αγοράς θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς το Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν, και το ΝΑΤΟ θα έδειχνε πώς δεν μπορεί να ανέχεται απερίσκεπτες ενέργειες του», αναφέρουν στην επιστολή τους οι γερουσιαστές των ΗΠΑ και βέβαια αυτό έχει να κάνει με την κρίση στην Ουκρανία.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανησυχούν για συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για την πώληση των γαλλικών πλοίων στη Ρωσία ήδη από το 2009, ενώ η επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, κατέθεσε στο Κογκρέσο, λίγες εβδομάδες πριν ότι, «η κυβέρνηση Ομπάμα εκφράζει επίμονα, εδώ και καιρό, τις αμερικανικές ανησυχίες γι’ αυτή την πώληση. Αν παραδοθούν τελικά, τα δύο πολεμικά πλοία θα ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα».
Το Παρίσι, αν και για ένα διάστημα «ακροβατούσε», επισήμως δήλωσε πρόσφατα πώς δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2011 για την πώληση στη Ρωσία δύο ελικοπτεροφόρων σκαφών τύπου Mistral, ύψους 1,2 δις ευρώ.
Μάλλον μέτρησαν οι ρωσικές προειδοποιήσεις. Η Μόσχα, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο απείλησε πώς όχι μόνο θα ζητηθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί για το εξοπλιστικό πρόγραμμα σε περίπτωση ακύρωσης του, αλλά και θα ξεσπάσει ένα νομικό «τσουνάμι» κατά τη γαλλικής βιομηχανίας με την αξίωση ρητρών εκατοντάδων ευρώ.Το πρώτο από τα σκάφη αναμένεται να παραδοθεί έως το τέλος του 2014 και δεύτερο εντός του 2015. Φαίνεται πώς η εν’ λόγω προμήθεια «τσούζει» τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς θα ενισχυθεί σημαντικά το Ρωσικό Ναυτικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου